Get Adobe Flash player

 

البيانات الشخصية

 

الاسم بالكامل :  عمـرو عبد الرحمـن البنـا

تريخ الميلاد :  27 مارس 1947               محل الميلاد :  القاهـرة

التليفون : (منزل) : 5902608/03   (عمل) : 5921862/03 (محمول) : 0109063416

الإيميل : amrbanna47@gmail.com        

موقع الكلية : www.agr.alexu.edu.eg

Modified 4/8/2013

المؤهلات الدراسية

المؤهل الدراسي

التاريخ/السنة

التخصص الدقيق

التخصص العام

الكليـة

الجامعـة

البلـد

ماجسـتير

أغسطس 1971

كيمياء الأغذية

علوم وتكنولوجيا الأغذية

الزراعـة

الإسكندرية

مصـر

دكـتوراة

ينـاير 1977

تكنولوجيا حيوية

علوم وتكنولوجيا الأغذية

الزراعـة

الإسكندرية

مصـر

دبلـوم

يونـيو 1981

الأغذية والتغذية

علوم وتكنولوجيا الأغذية

الزارعـة

فاخننجن

هولنـدا

 

 

Modified 4/8/2013

المناصب العلمية والإدارية التي شغلها وتواريخها (التدرج الوظيفي) الخبرات السابقة

 

الوظـيفة

المـدة

الهيئة (المؤسسة)

مـن

إلي

معـيد

17/9/1967

4/12/1972

كلية الزراعة - جامعة الإسكندرية

مدرس مساعد

5/12/1972

21/2/1977

كلية الزراعة - جامعة الإسكندرية

مـدرس

22/2/1977

27/6/1983

كلية الزراعة - جامعة الإسكندرية

أستاذ مساعد

28/6/1983

27/6/1988

كلية الزراعة - جامعة الإسكندرية

أسـتاذ

28/6/1988

31/7/2006

كلية الزراعة - جامعة الإسكندرية

رئيس قسـم

1/8/2006

31/7/2007

كلية الزراعة - جامعة الإسكندرية

 

 

Modified 4/8/2013

مجالات الخـبرة

 

1- البحثية : ميكروبيولوجيا الأغذية – التكنولوجيا الحيوية – السموم الفطرية – كيمياء الأغذية – تكنولوجيا الأغذية

2- التدريسية : الكيمياء الحيوية – ميكروبيولوجيا الأغذية – تكنولوجيا الأغذية – التكنولوجيا الحيوية

3- الاستشارية : قدمت الكثير من الاستشارات العلمية للعديد من مصانع الأغذية والهيئات الحكومية والبت في القضايا المتعلقة بسلامة الغذاء وصلاحيته للاستهلاك الآدمي وجودة الغذاء ومطابقته للمواصفات القياسية وذلك في جمهورية مصر العربية ودولة قطر وليبيا

 

Modified 4/8/2013

عدد البحوث العلمية المنشورة

 

1- دولية :       22

2- محلية :      21

3- مؤتمرات :   10

4- ندوات :      4

Modified 4/8/2013

عدد المراجع والكتب العلمية

7

Modified 4/8/2013

اللغات الأجنبية التي يلم بها ودرجة إجادتها

اللغـة

ممـتاز

جـيد جـدا

جـيد

قراءة

كتابة

قراءة

كتابة

قراءة

كتابة

انجـليزي

 

 

 

 

ألماني

 

 

 

 

 

 

Modified 4/8/2013

الأنشطة التعليمية لعضو هيئة التدريس (الأكاديمية)

 

* الإشراف علي العديد من رسائل الماجستير و الدكتواره (عدد الطلاب الذين حصلوا علي الماجستير 7 والذين حصلوا علي الدكتوراه 3) والمسجلين للحصول علي الدرجة 4

* المشاركة في 4 مشاريع بحثية منها ثلاثة دولية

* عضو في لجنة المحكمين للجنة الدائمة العلمية – لجان الحكم علي جائزة الجامعة للتشجيع العلمي والـدولة للتفوق العلمي

Modified 4/8/2013

الأنشطة غير التعليمية لعضو هيئة التدريس (غير أكاديمية)

 

عضو في العديد من الجمعيات العلمية المحلية والدولية وعضو هيئة تحرير وتحكيم في مجلة الجمعية العلمية للصناعات الغذائية – نقابة المهن الزراعية – جمعية حماية المستهلك

Modified 4/8/2013

المقررات التي يقوم بتدريسها

 

المقـرر

المرحـلة

السـنة

ميكروبيولوجيا الأغذية

البكالوريوس

الرابعـة

التخمرات الصناعية

البكالوريوس

الرابعـة

ميكروبيولوجيا الأغذية متقدم

دراسـات

دراسـات

تكنولوجيا حيوية

دراسـات

دراسـات

 
Modified 4/8/2013

LIST OF PUBLICATIONS

 

 

1- El-Banna,A.A., A.M.El-Tabey Shehata, M.E. Zoueil, and Z.S. Mohasseb. 1973.  Effect of storage of potato tubers on the quality of dehydrated potato in the form of dices and slices. Proc. 4th Veg. Res. Conf. Sept. 1973, Alex. Univ., Egypt, 279-291.

 

2- Shaker,R.R., A.M.El-Tabey Shehata, A.A.El-Banna, and A.S. Mesallam. 1980.  Microbiological and chemical changes during fermentation of turnip-wheat kishk and tarkhina.Proc. IV Conf. Microbiol., Cairo, Egypt,  24-28 Dec. 1980, Vol.1: Soil, Food and Industrial Microbiol.,381-392.

 

3- Shaker,R.R., A.M.El-Tabey Shehata, A.S.Mesallam, and A.A. El-Banna. 1980. Chemical composition of turnip-wheat kishk and tarkhina. J. Agric. Res. Tanta Univ. 6 (2) : 149-153.

 

4- El-Banna,A.A. 1981. Examination of rejected lot of eggs. Alex. J. Agric. Res. 29 (1): 161-165.

 

5- Keshk,S.K., M.E.Zoueil, and A.A.El-Banna. 1981. Studies on Egyptian black olives. I-Chemical, microbiological and physical properties of local market olives. Res. Bull. No. 344:1-10, Fac. of Agric., Zagazig Univ., Egypt.

 

6- Keshk,S.K., M.E.Zoueil, and A.A.El-Banna. 1981. Studies on Egyptian black olives. II-Method for processing canned olives. Res. Bull. No. 345:1-12, Fac. Agric., Zagazig Univ.,  Egypt.

 

7- El-Sahn,M.A., A.A.El-Banna, and A.M.El-Tabey Shehata, 1982. Occurrence of Vibrio parahaemolyticus in selected marine invertebrates, sediment, and seawater around Alexandria,Egypt.Can.J. Microbiol.  28: 1261-1264.

 

8- Mesallam,A.S., M.M.Youssef, A.A.El-Banna, and A.M.El-Tabey Shehata. 1982. Variability in processing quality of seventy-one varieties and strains of faba beans. Alex. J. Agric. Res.  30 (1): 223-228.

 

9- Youssef,M.M., A.S.Mesallam,  A.A.El-Banna, and A.M.El-Tabey Shehata. 1982. Quality attributes of faba beans cultivated with different levels of nitrogen fertilizers. Alex. J. Agric. Res.  30 (1): 229-235.

 

10- El-Banna,A.A., and A.Hurst. 1983. Survival in foods of Staphylococcus aureus grown under optimal and stressed conditions and the effect of some food preservatives. Can. J. Microbiol.  29 (3): 297-302.

 

11- El-Banna,A.A., and P.M.Scott. 1983. Fate of mycotoxins during processing of foodstuffs. I- Aflatoxin B1 during making of Egyptian bread. J. Food Prot. 46 (4): 301-304.

 

12- El-Banna,A.A., R.M.G.Hamilton, P.M.Scott, and H.L.Trenholm. 1983. Nontransmission of deoxynivalenol (vomitoxin) to eggs and meat in chickens fed deoxynivalenol-contaminated diets. J. Agric. Food Chem. 31 (6): 1381-1384.

 

13- El-Banna,A.A., P.-Y.Lau, and P.M.Scott. 1983. Fate of mycotoxins during processing of foodstuffs. II-Deoxynivalenol (Vomitoxin) during making of Egyptian bread. J. Food Prot. 46 (6): 484-486.

 

14- El-Banna,A.A., and P.M.Scott. 1984. Fate of mycotoxins during processing of foodstuffs. III-Ochratoxin A during cooking of faba beans (Vicia faba) and polished wheat. J. Food Prot.  47 (3): 189-192.

 

15- El-Banna,A.A., P.M.Scott, P.-Y.Lau, T.Sakuma, H.W.Platt, and V.Campbell. 1984. Formation of trichothecenes by Fusarium solani var. coeruleum and Fusarium sambucinum in potatoes. Appl. Environ. Microbiol.  47 (5) : 1169-1171.

 

16- El-Tabey Shehata,A.M., A.S.Messallam, A.A.El-Banna, M.M. Youssef, and M.M.El-Rouby. 1984. The effects of storage under different conditions on cooking quality, viability and Bruchid infestation of faba beans (Vicia faba L.). Trop. Stored Prod. Info.  49: 9-18.

 

17- Hurst,A., E.Ofori, A.A.El-Banna, and J.Harwig. 1984. Adaptational changes in Staphylococcus aureus MF31 grown above its maximum temperature when protected by NaCl : physiological studies. Can. J. Microbiol.30: 1105-1111.

 

18- Abou-Donia,S.A., A.A.El-Banna, A.Shehata, and M.Zoueil. 1985. Sensory evaluation of Domiati cheese manufactured using isolated rennin substitute from the yeast Rhodotorula rubra. J. Dairy Sci. 68 (Suppl. 1) D 118: 96-97.

 

19- El-Banna,A.A., and M.M.Youssef. 1985. Microflora of Egyptian faba bean (Vicia faba) seeds as affected by location and storage conditions. Comm. Sci. Dev. Res. 12 (125): 111-117.

 

20- El-Banna,A.A., A.M.El-Tabey Shehata, M.E.Zoueil and , S.A. Abou-Donia. 1985. Production of milk-clotting enzyme by a strain of Rhodotorula rubra. Microbiologie-Aliments-Nutrition  3: 357-363.

 

21- El-Sahn,M.A., A.A.El-Banna, and A.M.El-Tabey Shehata. 1985. Occurrence of yeast and molds in shellfish and their growing area in and near Alexandria. Alex. J. Agric. Res.  30 (3): 1375-1384.

 

22- El-Tabey Shehata,A.M., M.M.Youssef, N.M. El-Shimi, and A.A. El-Banna. 1985. Seed properties of Egyptian faba bean(Vicia faba L.) cultivars. Alex. Sci. Exch. 6 (3) : 227-244.

 

23- Keshk,S.K., A.A.El-Banna, and M.E.Zoueil. 1985. Studies on Egyptian black olives. III Microbiological and chemical changes during pickling of blackened olives. Alex. J. Agric. Res.  30 (2): 885-893.

 

24-  Ragaee,S.M., A.A.El-Banna, A.A.Damir, A.S.Mesallam, and M.Safwat Mohamed. 1985.

 Natural lactic acid fermentation of lentils.Microbiologie-Aliments-Nutrition. 3: 181-184.

 

25- El-Banna,A.A., M.M.Youssef, and H.M.Ziena. 1986. Texture of faba beans (Vicia faba L.) as affected by seed size and cooking conditions. Alex. J. Agric. Res. 31 (3):197-206.

 

26-  El-Sahn,M.A., A.A.El-Banna, and A.M.El-Tabey Shehata.1986. Microbiological examination of market molluscs shellfish.  Alex. J. Agric. Res. 31 (1): 157-166.

 

27- El-Tabey Shehata,A.M., M.M.Khalil, M.M.Youssef, and A.A. El-Banna. 1986. Relationship between soil characteristics and cooking properties of faba bean (Vicia faba L.) Comm. Sci. Dev. Res.  15 (178): 213-232.

 

28- Ragaee,S.M., A.A.El-Banna, A.A.Damir, A.S.Mesallam, and M.Safwat Mohamed. 1986. Formulating and sensory evaluation of some products of fermented lentils. Alex. Sci. Exch. 7 (1): 111-120.

 

29- Ragaee,S.M., A.A.El-Banna, A.A.Damir, A.S.Mesallam, and M.Safwat Mohamed. 1986. Effect of natural lactic acid fermentation on amino acids content and in-vitro digestibility of lentils. Alex. Sci. Exch. 7 (2): 217-224.

 

30-  Youssef,M.M., M.A.Hamza, M.H.Abd El-Aal,  L.A.Shekib, and A.A.El-Banna. 1986. Amino acid composition and in vitro digestibility of some Egyptian foods made from faba bean (Vicia faba L.). Food Chemistry. 22:225-233.

 

31-  El-Banna,A.A. 1987. Stability of citrinin and deoxynivalenol during germination process of barley. Mycotoxin Research.  3: 37-41.

 

32- El-Banna,A.A. 1987. Screening of sixty one Penicillium camembertii isolates for non-or low cyclopiazonic acid- producing isolates. Comm. Sci. Dev. Res. 20 (236):

          39-48.

 

33-  El-Banna,A.A., and L.Leistner. 1987.  Quantitative determination of verrucosidin produced by Penicillium aurantiogriseum. Microbiologie-Aliments-Nutrition. 5:191-195.

 

34-  El-Banna,A.A.,J.Fink-Gremmels, and L.Leistner.1987. Investigation of Penicillium chrysogenun isolates for their suitability as starter cultures. Mycotoxin Research.3: 77-83.

 

35-  El-Banna,A.A., J.I.Pitt, and L.Leistner. 1987. Production of mycotoxins by Penicillium species. Systematic  and  Applied Microbiology. 10: 42-46.

 

36- El-Tabey Shehata,A.M., A.S.Mesallam, and A.A.El-Banna. 1987. Cooking properties of stewed faba beans (Vicia faba L.). Alex. J. Agric. Res.  32 (1): 163-171.

 

37- Fink-Gremmls,J., A.A.El-Banna, and L.Leistner. 1987. Toxikologische prüfung von schimmelpilz-starterkulturen. Mittbl. Bundesanst. Fleischforsch., Kulmbach, No 96 :7449-7454.

 

38- Geisen,R., A.A.El-Banna, and L.Leistner. 1987. Einsatz gentechnologischer methoden bei der optimierung von schimmelpilz-starterkulturen.  Mittbl. Bundesanst. Fleischforsch., Kulmbach, No 98:   7719-7723.

 

39- Youssef,M.M., M.H.Abdel-Aal, M.A.Hamza, and A.A.El-Banna. 1987. Chemical composition of some Egyptian food made from faba beans (Vicia faba L.). Die Nahrung 31 (2): 185-187.

 

40- El-Banna,A.A., and L.Leistner. 1988. Production of penitrem A by Penicillium crustosum isolated from foodstuffs. International Journal of Food Microbiology. 7: 9-17.

 

41- El-Tabey Shehata,A.M., A.S.Mesallam, A.A.El-Banna, T.Abou Baker, and N.M.El-Shimi. 1988. Variation in the mineral content of decoated seed and seed  coats of dry faba beans (Vicia faba L.). Alex. J. Agric. Res. 33 (1): 69-78.

 

42- Fink-Gremmls,J., A.A.El-Banna, and L.Leistner. 1988. Entwicklung von schimmelpilz- starterkulturen für fleischerzeugnisse. Fleischwirtschaft. 68 (1): 24-26,70.

 

43- Youssef,M.M., A.S.Mesallam, N.A.El-Shimi, and A.A.El-Banna. 1988. Some chemical  constituents of Egyptian  faba bean (Vicia faba L.). J. Coll. Agric., King Saud Univ. 10(1):59-66.

 

44- EL-Banna,A.A., and L.Leistner. 1989. Production of verrucosidin by Penicillium species. Microbiologie-Aliments- Nutrition. 7:161-164.

 

45- EL-Banna,A.A. 1990. Food production and safety. Seminar on Environment and Health, organized by WHO/EMRO on the occasion of the World Health Day.Alexandria,Egypt,7 th April 1990.

 

46- El-Banna,A.A. 1990. Contamination of food by fungi and mycotoxins.pp 54-63.                 (in Arabic).In: Training Course of Food and food Inspection. July 14 - August 9 (1990). Faculty of Agric., Alexandria, Egypt.

 

47- El-Banna,A.A.1994.Food Additives. pp 257-276.(in Arabic).In: Training Course of Food Inspection and Food Quality Control. November 5-14 (1994). Doha, Qatar.

 

48- El-Banna,A.A.1997.Mycotoxins produced by Penicillium  and  its  relation to food science :A Review.(in Arabic).The Third Alexandria Conference on  Food  Science and  Technology Vo1. 1: 16-29  (plus  9 tables) .March 1-3 (1997),  Alexandria, Egypt.

 

49-   El – Mahdy, A.R., El- Banna, A.A. ; Moussa, M.M.; and El- Sahn, M.A (Eds.) 1997. The Third Alexandria Conference on Food Science and Technology. Vol. I: Resarch and Review Articles. 1- 3 March, faculty of Agriculture, Alexandria Univ., Alexandria, Egypt.

 

 50-  El- Mahdy, A.R.,  El-  Banna,  A.A.,  Moussa, M.M.; and El – Sahn, M.A. (Eds.)  1997. The Third Atexandria Conference on Food Science   and   Technology.   Vol.  II: Lectures.  1 – 3   March,   faculty of Agriculture.  Alexandria Univ., Alexandria, Egypt.

 

51-  El-Mahdy, A.R., El – Banna, A.A., Moussa, M.M., and El – Sahn, M.A. (Eds.) 1997. The Third Alexandria Conference on Food Science and Technology. Vol. III : Symposia. 1-3 March, faculty of Agrialture, Alexandria Univ., Alexandria, Egypt.

 

52- El-Banna, A.A. 1999. The most important mycotoxins causing food poisoning (In Arabic) 117 – 144. The Second International Conference and Exhibition for Modern Technology for Higher Productivity of Food and Environmental safety ( Food Quality 99). 1-3 June, 1999. AL-Mahrosa Hotel, Alexandria, Egypt.

 

53-  El– Banna, A.A. 2000. Food Additives: An Overview. (In Arabic) PP. 18 – 29 Symposium on Food Additives. 10 – 11 May, 2000. Al-Mahrosa Hotel. Alexandria Egypt.

 

54 - El–Banna, A.A. 2000. Microorganisms and Food Spoilage ( A book, in Arabic). El – Maaref El- Hadetha, Alexandria, Egypt.

 

55-  El – Banna, A.A. 2000. Bacterial and Fungal  Food poisoning ( A book, in Arabic).  El-Maaref El–Hadetha, Alexandria, Egypt.

 

56-  El-Banna A.A. 2007. Mycotoxins. Producing fungi - Clinical features - Maximum permetted levels in foods and feeds. Workshop on Pollutants , Fertility and Protection . PP1-7 ( plus 91 slides) . Institute of Graduate Studies and  Research ( Alexandria university ) in cooperation with Charite and Hohenheim universities ( Gremany ) . Mobarak Hotel . 18-21 August . Alexandria , Egypt .

 

  57-El-Banna A.A. 2008.Mycotoxins :Chemical Structures - Pathogenesis – Control. The Fifth Alexandria Conference on Food Science and Technology, 4-6 March, Alexandria , Faculty of Agriculture, Egypt : 1-7 and 104 slides.

 

  58- El-Banna,A.A. 2008. Natural toxins, contaminants and food additives in relation to food safety: A Review. Conference on Food Security and Future Challenges.27November 2008, Alexandria, Egypt : 230-242.

 

 

   59- El-Banna,A.A. 2009.Bacterial Food Intoxication: An overview. Alex.J.Fd.Sci. &Technol,      6(2):33-43.

 

 

   60- Youssef, M.M. , Abd El-Ghffar, E.A. , Nassif, S.S. , El-Banna, A.A. , Zina, H.M. and Abd El-Nabi ,A.A. 2010 . Design a machine for cutting and frying falafel dough and filtering frying oil.  Patent submitted by the College of Agriculture. Number of deposit : 831/2010.Patent Office , Grants ,Innovation & Technology Transfer Center (GITTC),Alexandria University, Epypt.

 

61-  El-Banna A. A., Malak A. El-Sahn & Shehata M.G. 2011.  Killer toxin-producing yeast: An overview. Alex.J.Fd.Sci. &Technol,

 

62-  El-Banna, A.A, Abd El-Razek,A.M., El-Mahdy,A.R. 2012. Some Factors Affecting the Production of Carotenoids by Rhodotorula glutinis var. glutinis. Food and Nutrition Sciences, , 2,

 

Modified 4/8/2013