Get Adobe Flash player

 

البيانات الشخصية

 

الاسم بالكامل:   ملاك احمد محمد عبد الحميد الصحن 

تاريخ الميلاد :        11/11/1954   محل الميلاد:       البحيرة  

التليفون: ( منزل ):   4945999       (عمل):      5965427   (محمول):  0102650480  .

الايميل: .malak_el_sahn@yahoo.com . موقع الكلية: http://www.agr.alexu.edu.eg

Modified 2/5/2014

المؤهلات الدراسية

 

المؤهل الدارسى

التاريخ / السنة

التخصص الدقيق

التخصص العام

الكلية

الجامعة

البلد

بكالوريوس

1976

علوم و تكنولوجيا الأغذية

العلوم الزراعية

الزراعة

الاسكندرية

جمهورية مصر العربية

ماجستير

1981

علوم و تكنولوجيا الأغذية

العلوم الزراعية

الزراعة

الاسكندرية

جمهورية مصر العربية

دكتوراه

1987

علوم و تكنولوجيا الأغذية

العلوم الزراعية

الزراعة

الاسكندرية

جمهورية مصر العربية

 
Modified 4/8/2013

المناصب العلمية والإدارية التى شغلها وتواريخها (التدرج الوظيفي)  الخبرات السابقة

 

الوظيفة

المدة 

من

الى  

معيد

9/3/1997

21/4/1981

مدرس مساعد

22/4/1981

28/9/1987

مدرس

29/9/1987

12/5/1993

أستاذ مساعد

12/5/1993

30/10/2000

أستاذ

31/10/2000

حتي الأن

 

 

 

Modified 4/8/2013

مجالات الخبرة

 

*** البحثية  :  القيام بالابحاث العلمية – الاشراف علي رسائل الماجستير و الدكتوراه .

*** التدريسية  :.التدريس لطلبة البكالوريوس و طلبة الدراسات العليا (ماجستير  - دكتوراة - دبلومات) .

*** الاستشارية :  تقديم الاستشارات العلمية    .

Modified 4/8/2013

 

عدد البحوث العلمية المنشورة:  (33 بحث)

 

1- دولية:             8         .

2- محلية:           20         .

3- مؤتمرات:       5          .

Modified 4/8/2013

عدد المراجع والكتب العلمية

2

Modified 4/8/2013

اللغات الأجنبية التى يلم بها ودرجة إجادتها

 

اللغة

ممتاز

جيد جداً

جيد

قراءة

كتابة

قراءة

كتابة

قراءة

كتابة

انجليزي

 

 

*

*

 

 

 

 

 

Modified 4/8/2013

الأنشطة التعليمية لعضو هيئة التدريس (الأكاديمية)

 

التدريس لمرحلة البكالوريوس و الدراسات العليا ( دبلوم – ماجستير – دكتوراه ).

الإشراف علي رسائل الماجستير و الدكتوراه .

الإشتراك في الدورات التدريبية داخل القسم .

Modified 4/8/2013

 

الأنشطة الغير التعليمية لعضو هيئة التدريس (غير أكاديمية )

 

  • عضو في اللجان المنبثقة من مجلس الكلية .
  • المشاركة في  المشروعات البحثية و التطبيقية في مجال خدمة البيئة .
  • عضو الجمعية العربية للتكنولوجيا الحيوية – عضو جمعية علوم و تكنولوجيا الاغذية .
Modified 4/8/2013

المقررات التى يقوم بتدريسها

المقرر

المرحلة

التخمرات الصناعية

البكالوريوس

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ميكروبيولوجيا الاغذية

القواعد الصحية لمصانع الاغذية و الالبان

مواد التعبئة و التغليف للأغذية و الالبان

مضافات الاغذية و الالبان

مراقبة جودة الاغذية

سلامة الاغذية

سلامة الاغذية والابان

المواصفات القياسية و التشريعات للأغذية و الألبان

تقنية الأغذية الحيوانية و السمكية و الداجنية

اساسيات الكمياء الحيوية

اساسيات حفظ و تصنيع الاغذية

تقنية حفظ الغذاء

تقنية صناعة الغذاء

كيمياء حيوية بروتينات

الكمياء الحيوية النباتية

تداول و تخزين الأغذية

تقنية الاسماك و منتجاتها

تقنية السكر و منتجاته

تقنية حفظ الاغذية بالحرارة

الأغذية ذات الأصل الحيواني

تقنية الحفظ بالتبريد و التجميد و التجفيف

تقنية تصنيع و تجهيز اللحوم و الدواجن

مبادئ الكيمياء الحيوية الزراعية

كيمياء الأغذية

ميكروبيولوجيا الأسماك و منتجاتها

الدراسات العليا – دبلوم تكنولوجيا الاسماك و الادارة

الكمياء و الكمياء الحيوية للأسماك

تصنيع الاسماك متقدم

مراقبة جودة الاسماك و منتجاتها

ميكروبيولوجي ااغذية متقدم (أ)

الدراسات العليا – دبلوم مراقبة و تداول و تصنيع الاغذية

ميكروبيولوجي ااغذية متقدم (ب)

سلامة و أخطار الغذاء

كيمياء الأغذية (متقدم)

تحليل الأغذية (متقدم)

مراقبة الانتاج

تعبئة و تخزين الأغذية

أجهزة تحليل الأغذية

تحليل الاغذية متقدم (ب)

الخواص الحسية و الفيزيقية للأغذية

المواصفات و القوانين للأغذية

نظام الفحص الصحي لوحدات انتاج الأغذية

عبوات و تعبئة الأغذية (متقدم)

الدراسات العليا – ماجستير و دكتوراة

 

 

 

 

 

 

التقنية الحيوية في مجال تكنولوجيا الأغذية

تصنيع و حفظ الأغذية بالطرق غير التقليدية

مراقبة جودة (متقدم)

الخواص العضوية و الحسية للأغذية

موضوعات مختارة في ميكروبيولوجيا الأغذية

سلامة الغذاء (متقدم)

تحليل سموم الأغذية

المواد المضافة للأغذية

كيمياء حيوية نباتية (متقدم)

كيمياء حيوية نباتية (تطبيقات)

الكربوهيدرات

الليبيدات

البروتينات(متقدم)

الفيتامينات و الهرمونات

المواد الملونة و الفينولية

الاسماك و منتجاتها

اللحوم و الدواجن و منتجاتها

كيمياء و تكنولوجيا البقوليات

استعمال الاجهزة في تحليل الأغذية

 

 

Modified 4/8/2013

قائمة الأبحاث المنشورة

 

 

 

EI-Sahn, M.A.; EI-Banna, A.A. and El-Tabey Shehata, A.M. (1982).

 

Occurrence of vibrio parahaemolyticus in selected marine invertebrates, sediment and seawater around Alexandria, Egypt.

Can. J. Microbiol. 28: 1261-1264.

 

El-Sahn, M.A.; El-Banna, A.A. and El-Tabey Shehata, A.M. (1985).

 

 Occurrence of yeasts and molds in shellfish and their growing in and near Alexandria.

 Alex. J. Agric. Res., 30 (3): 1375-1384.

 

 El-Sahn, M.A.; El-Banna, A.A. and EL-Tabey Shehata, A.M. (1986).

 

    Microbiological examination of market molluscs shellfish.

    Alex. J. Agric. Res., 31 (1): 157-166.

 

Malak, A.EI-Sahn. and Youssef, M.M. (1989).

 

 Microbial changes during the natural fermentation of Falafel paste.

 Microbiologie   Aliments Nutrition, 7: 267-272.

 

Moharram, Y.G, Youssef, M.M. and EI-Sahn, M.A. (1990).

 

Bread like products from soybean-rice flour.

Die Nahrung. 34 (2): 135-140.

 

EI-Sahn, M.A. (1990). )

 

Effect of spices, organic acids, sodium chloride and holding temperature on the survival of Vibrio parahaemolyticus in Om-el-Kholool homogenate.

The First Alex. Conf. Fd. Sci. Tech., Alex., Egypt, 3-5 March (p. 92).

 

EI-Bedaway, A.A., El-Sahn., M.A. and Moharram, Y.G. (1990).

 

Influence of quick cooking processes on dry peas (Pisum sativum).

Menofiya J. Agric. Res. 15 (1): 905-916.

 

El-Sahn, M.A., Youssef, A.M.M. and Moharram, Y.G. (1991).

 

Edible products from pelagic bissaria (Atherina mochon) fish.

Die Nahrung 34 (1): 47-52.

 

El-Sharnouby, S.A., El-Sahn, M.A. and Aman, M.E. (1991).

 

Technological, chemical and microbiological studies on smoked hake fish (Merluccius merluccius).

Fourth Arab conf. of Fd. Sci., Cairo, Egypt, 5-9 January (p. 394).

 

 

 

 

El-Sahn, M.A., Hamza, M.A. and El-Sharnouby, S.A. (1992).

 

Changes in amino acid composition, In-vitro digestibility and the electrophoretic patterns of hake fish (Merluccius merluccius) proteins during hot smoking.

 J. Agric. Res. Tanta Univ., 18 (1): 99-109.

 

El-Sahn, M.A. (1992).

 

Occurrence of ochratoxin A in green and roasted coffee beans.

J. Agric. Sci. Mansoura Univ. 17 (9): 2972-2979.

 

EI-Sahn, M.A., EI-Mahdy, R.A., EI-Iraqi, S.A. and Mohaseb, N.A. (1992).

 

The effect of medium constituents on the production of polygalacturonase by Volvariella volvaceae.

J. Agric. Sci. Mansoura Univ., 17 (10): 3310-3319.

 

EI-Sahn, M.A. (1992).

 

Changes in tannins content and the in-vitro digestibility of starch and proteins of cowpea (Vigna synensis) during dehulling, domestic processing and cooking.

J. Agric. Res. Tanta Univ., 18 (1): 80-88.

 

EI-Sahn, M.A. and Youssef, A.M.M. (1992).

 

Effect of cooking process on the microstructure, protein quality, ash and polyphenols of chickpeas (Cicer arietinum).

Egypt. J. Food Sci., 20 (3): 459-470.

 

Mehio, A.M.; EI-Sahn, M.A. and Abou-Samaha, O.R. (1993).

 

A study on the shelf-life of luncheon meat prepared by using plant and animal substitutes in the absence of nitrite during refrigeration.

J. of Aleppo Univ., 19: 221-243.

 

Shaltout, O.E. and EI-Sahn, M.A. (1994).

 

Dry-salted fish cakes prepared from carp (Cyprinus carpio) mince: Assessment of quality attributes.

Bull. High Inst. Public. Health. XXIV (2): 467-482.

 

EI-Mahdy, R.A., EI-Sahn, M.A., EI-Iraqi, S.A. and Mohaseb, N.A. (1995).

 

The effect of environmental conditions on the production of polygalacturonase by

the edible mushroom Volvariella volvaceae .

Bull. High Inst. Public Health. 25 (1): 169-175.

 

EI-Sahn, M.A. and EL-Sharnouby, S.A. (1995).

Enzyme activity and microbial content of acid fish silage.

Egypt. 1. Food Sci., 23 (3): 251-258.

 

 

 

 

 

EI-Sahn, M.A.; EI-Sharnouby, S.A. and Moharram, Y.G. (1995).

 

New rapid salted bouri (Mugil Cephalus) fish products.

Egypt. J. Food Sci., 23 (3): 197-206.

 

EI-Sharnouby, S.A.; Zeina, H.M. and EI-Sahn, M.A. (1995).

 

Comparative study of fish silage prepared from different raw materials.

Egypt. J. Food Sci. 23 (3): 259-267.

 

Shaltout, O.E. and EL-Sahn, M.A. (1995).

 

Development of marinated fish products. Chemical, physical, organoleptic and microbiological assessment.

Com. in Sci. and Dev. Res. 49 (588): 41-61.

 

Salama, A.A.; Mesallam, A.S.; EI-Shan, M.A.; Shehata, A.M.E. (1995).

 

Chemical, nutritional and microbiological evaluation of brewers' spent grain fractions  and their utilization as high ingredients in some formulated foods.

Alex. J. Agric. Res. 40 (2): 67-99.

 

Salama, A.A.; EI-Sahn, M.A.; Mesallam, A.S. and Shehata, A.M.E. (1997).

 

Evaluation of the quality of bread, biscuit and butcher's sausage supplemented

with rootlets of malt sprouts.

Nahrung. 41 (4): 228-231.

 

Salama, A.A.; EI-Sahn, M.A.; Mesallam, A.S. and Shehata, A.M.E. (1997).

 

Chemical composition, the nutritive value and the functional properties of malt

sprout and its components (Acrospires, Rootlets and Husks).

J. Sci. Food Agrlc.,75: 50-56.

 

Abou-Samaha, O.R. and EI-Shan, M.A. (1998).

Sweet potato starch: Characteristics, Functional properties, acid modification and

baking potential.

Alex. J. Agric. Res., 43 (3): 93-103.

 

El-Sahn, M.A. (1998).

 

Isolation of yeast producing amylolytic enzymes and the factors affecting the 

enzyme production.

Microbiologie-Aliments-Nutrition. 15: 273-283.

 

El-Sahn, M.A. (1999). -

 

Antibacterial activity of some common spices against Listeria monocytogenes.

Alex. Sci. Exch., 20 (2): 97-109.

 

El-Sahn, M.A. (2000).

 

Extracellular lipase from Rhizopus oligosporus and factors affecting its production.

Alex. J. Agric. Res., 45 (1): 95-111.

 

El-Sahn, M.A.; Mady, S.M.; Moussa, M.M. and El-Mahdy, A.R. (2000).

 

Characteristic properties and· utilization of Dunaliella salina B-carotene as food additive.

J. Agric. Sci. Mansoura Univ., 25 (5): 2737-2752.

 

Abd-el-Aziz , N.A.; Attia ; R.S , EL-Sahn ; MA and Moharram , Y.G.(2003)

 

Histamine , histamine producing bacteria and other quality attributes of fresh , iced and frozen sardine .

Fifth International conference for food industries quality control , 5-10 July (Vol.1). International center for research and consultation and Food Technology Research Institute , Alex., Egypt

 

Abd-el-Aziz , N.A.;  Moharram , Y.G. Attia ; R.S and EL-Sahn , MA (2003)

Safety of smoked sardine and meal from its wastes.

Fifth International conference for food industries quality control, 5-10 July (Vol.1). International center for research and consultation and Food Technology Research Institute , Alex., Egypt

 

Abd-el-Aziz, N.A.;  EL-Sahn , MA ; Moharram , Y.G. and  Attia ; R.S. (2003)

 

Safety of salted sardines:A comparison study between commercial and laboratory salted sardines .

Fifth International conference for food industries quality control, 5-10 July (Vol.1). International center for research and consultation and Food Technology Research Institute, Alex., Egypt

 

 

Modified 4/8/2013